02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Ce depozite au ales românii în 2015? Lei sau valută?

 

28 decembrie 2015 Românii continuă să pună bani deoparte, ceea ce arată că perspectivele economice nu îi conving încă să investească. Așa se face că, deși creditul negurvernamental a cunoscut o creștere anemică în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, de 2,3%, depozitele au crescut destul de acceleratîn același interval, cu 7,3%, până la 237 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate astăzi de Banca Națională.

Și, dacă în ultimul an pentru care BNR are la dispoziție statistici, depozitele în lei și valută par să îi fi atras în proporții egale pe români, în ultima perioadă leul a devenit moneda care a acaparat cea mai mare parte din economii. Cele mai multe economii sunt atrase de bănci de la persoane fizice, fie că vorbim de lei sau valută.

Persoanele juridice și-au scăzut plasamentele în valută

În perioada menționată, noiembrie 2014 – noiembrie 2015, atât depozitele în lei ale firmelor și populației, cât și cele în valută, au crescut destul de mult, respectiv cu 7,2 și 6,3%.

În schimb, dacă privim numai evoluția din luna noiembrie, vedem că apetitul pentru valută începe să scadă, cel mai probabil din cauza randamentelor mici oferite de bănci. În cazul persoanelor juridice soldul a scăzut cu 1% luna trecută, în timp ce depozitele în valută au crescut anemic, cu doar 0,7%. Per total, la finele lui noiembrie, depozitele în valută ale firmelor și populației cumulau echivalentul a 80 de miliarde de lei, aproape jumătate din economiile existente în lei.

Depozitele în lei cresc accelerat

Tot luna trecută, depozitele firmelor în lei au crescut cu 3,6%, ceea ce reprezintă circa 40% din creșterea întregului an. Și depozitele populației în lei au crescut luna trecută față de octombrie cu 1,3%. Cumulat, băncile aveau la finele lui noiembrie depozite în lei în valoare de 156 de miliarde de lei.