define('DISALLOW_FILE_EDIT', true); define('DISALLOW_FILE_MODS', true); Intesa Sanpaolo majoreaza la 25% avansul la creditele ipotecare-CreditConsilier Intesa Sanpaolo majoreaza la 25% avansul la creditele ipotecare-CreditConsilier

15 aprilie 2016 Intesa Sanpaolo a luat decizia de a majora la 25% avansul la creditele ipotecare.

Anterior Intesa acorda aceste credite cu un avans minim de 20%.

Iata ca la doar doua zile de la votarea in Camera Deputatilor a legii darii in plata apar primele reactii din partea bancilor. Cel mai repede reactioneaza bancile mici unde pentru decizii de acest gen nu este nevoie de aprobari speciale si unde factorii de decizie se pot intruni rapid.

In zilele urmatoare sunt asteptate modificari similare si din partea altor banci si 25% pare a fi noul avans minim care se va contura in piata.

Ce impact va avea majorarea acestui avans asupra vanzilor noi de credite ipotecare? Surprinzator raspunsul va depinde  in mare masura de ce decizie va lua statul cu privire la Prima Casa. Respectiv daca va mai aloca sau nu fonduri la Prima Casa. In situatia in care statul nu va mai aloca fonduri pentru Prima Casa foarte probabil volumul creditelor ipotecare noi, dupa ce va inregistra o scadere initiala, va reveni rapid, in 3-4 luni, la nivelul actual.

Deoarece o parte a clientilor care accesau pana acum Prima Casa vor putea sustine un avans de 25%, iar pe de alta parte exista in piata foarte multi bani economisiti de populatie care incep sa se indrepte din nou catre piata imobiliara. Doar in depozitele bancare populatia are 150 miliarde lei, bani care genereaza dobanzi foarte mici, de pana la 1% pe an.