02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Statistică îngrijorătoare: Județul în care unul din patru credite nu s-a mai întors la bancă

 

29 decembrie 2015 Deși o rată de credite restante de circa 10% este aproape o normalitate în rândul județelor de la noi, există zone unde starea împrumuturilor este atât de precară, încât depășește 20%, potrivit datelor publicate astăzi de BNR.

Astfel, în Vâlcea, într-o situație foarte proastă sunt creditele în valută, cu restanțe de 25% din total. Și în Vaslui, rata creditelor neperformante în lei, de această dată, este destul de gravă: restanțele reprezintă peste 19% din total.

Totodată, în județul Giurgiu, rata creditelor restante acordate de bănci populației și firmelor era în luna noiembrie de 19,4%. Nici creditele în valută nu sunt cu mult mai sănătoase. În luna menționată restanțele înregistate de bănci în acest județ erau de 18,9%.

De asemenea, în Sălaj, restanțele la creditele în lei reprezintă 19,7%, pentru împrumuturile în valută nivelul fiind de 16,7%. Și în Sibiu, rata creditelor restante în valută este de peste 17%, iar la lei de aproape 15%.

În Mehedinți, numărul restanțelor de asemenea mare, potrivit statisticilor BNR. Astfel, creditele cu probleme în lei reprezintă 16% din total, iar la valută nivelul este tot de 16%. Și în județul Timiș, rata creditelor restante în valută este de peste 16%.

Un alt județ cu probleme mari în cazul creditelor în valută este Hunedoara, unde în noiembrie rata creditelor restante era de 15% din total.

Unul dintre județele cu cele mai mici rate ale restațelor în lei este Cluj, cu o rată sub 5%, Covasna având de asemenea o rată de sub 3% restanțe pentru creditele în valută.

La nivelul întregii țări, din totalul creditelor în lei, în valoare de 111 miliarde de lei, nivelul restanțelor este de 8%. În ceea ce privește creditele în valută, acestea aveau în noiembrie o valoare totală de 110 miliarde de lei și un nivel al restanțelor de 11,4%.