02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Este oportuna o refinantare din EUR in RON?

 

Inceputul anului 2014 marcheaza o situatie unica in ultimii 25 de ani pe piata bancara din Romania: dobanzile la creditele in lei pot fi mai mici decat cele la creditele in euro.

De ce? Raspunsul este simplu: Robor la 3 luni a scazut la valori de sub 2%, iar Euribor la 3 luni este pe un trend usor ascendent in jur de 0,3%; in acelasi timp, marjele bancilor la creditele in lei sunt sensibil mai mici decat cele la creditele in euro. Asa cum rezulta din exemplul de mai jos, in cazul unui credit ipotecar in suma de 40.000 euro pe 25 de ani, rata este mai mare daca vom contracta acest credit in euro fata de echivalentul in lei.

Daca in cazul unui credit nou avansul de numai 15% pentru creditele ipotecare in lei versus 25% pentru cele in euro inclina in mod categoric balanta pentru imprumuturile in moneda nationala, intuitia ne duce si mai departe: este oportuna o refinantare din EUR in RON, la o dobanda si implicit rata mai mici? Raspunsul ramane in sarcina cititorului dupa ce analizeaza argumentele pro si contra acestei operatiuni.

Argumente pro:

  • Refinantand la o rata de dobanda mai mica, rata lunara de plata va scadea in valoare (cu 3% in exemplul de mai jos);
  • Daca obtinem venituri in lei, prin refinantare in lei, eliminam riscul valutar, adica posibilitatea cresterii ratei lunare ca urmare a deprecierii leului in raport cu euro;
  • Robor-ul este pe un trend general descendent in timp ce Euriborul dimpotriva, pe fondul revenirii pietei creditarii in valuta in Europa.

Argumente contra:

  • Daca am contractat creditul in euro inainte de 2009, cand cursul RON/EUR era 3,6 sau chiar mai mic, in momentul de fata imi marchez o pierdere calculata ca diferenta intre cursul actual de 4,53 si 3,6, totul inmultit cu suma creditului in euro; exemplu de pierdere din curs: 40.000 EUR*(4,53 RON/EUR-3,6 RON/EUR)= 37.200 RON;
  • Robor la 3 luni, care reprezinta dobanda la care bancile se imprumuta pe piata bancara din Romania, s-a dovedit un indicator instabil, mai ales in perioada de criza cand a atins valori foarte mari;
  • In perspeciva aderarii la moneda unica europeana, un credit pe termen lung in lei va fi convertit inapoi in moneda euro; ramane de vazut la ce curs versus actualul: un leu mai slab in viitor ne va fi favorabil si invers.

Speram ca v-am dat destul de multe motive de reflectie si, ca intotdeauna cand raspunsul nu inclina categoric in favoarea unei alternative, Credit Consilier lasa concluzia in sarcina cititorului care va lua o decizie in cunostinta de cauza.

Exemplu comparativ de calcul a ratei lunare pentru un credit in suma de 40.000 EUR pe 25 de ani contractat in echivalent RON versus EUR:

  RON   EUR
Robor 3 luni 1,99% Euribor 3 luni 0,30%
Marja 3% Marja 5%
Dobanda RON 4,99% Dobanda EUR 5,30%
       
Rata echiv. EUR 234 Rata in EUR 241

Credit Consilier

20.01.2014