02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Adrian Vasilescu: De la aderarea la UE am primit 21,3 miliarde euro şi am plătit 10,6 miliarde euro

 

21 martie 2014

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, vineri, la Conferinţa „Mediafax Talks about European Funds”, că România are un sold pozitiv de la aderarea la UE, întrucât a primit fonduri în valoare de 21,3 miliarde de euro şi a plătit la bugetul european 10,6 miliarde de euro.

Adrian Vasilescu a ţinut să demonteze „legenda” mult vehiculată potrivit căreia România a plătit mai mult la bugetul comun european decât a luat.

adrian-vasilescu-dumnezeu-ne-poate-da-doua-miliarde-de-euro-434x326

„În aceşti ani am primit 21,3 miliarde de euro, am plătit 10,6 miliarde de euro, deci avem un sold pozitiv de 10,9 miliarde de euro”, a declarat Vasilescu, adăugând că aderarea a adus şi alte avantaje, printre care comerţul cu UE.

Consilierul guvernatorului BNR a mai precizat că cel mai prost an în materie de absorbţie a fondurilor europene a fost 2007, iar cel mai bun, 2013.

La conferinţa organizată de Agenţia Mediafax la hotelul InterContinental, sala Fortuna, vor mai lua cuvântul ministrul Eugen Todorovici, Marius Radu, coordonator Fonduri UE, Unicredit Ţiriac Bank, şi Dan Barna, Managing Partner, Structural Consulting Group.

În cadrul conferinţei „Mediafax Talks about European Funds” sunt supuse dezbaterii teme precum: bilanţul accesării fondurilor europene 2007-2013 şi fondurile din exerciţiul financiar precedent care mai pot fi folosite până la sfârşitul anului 2015, Acordul de parteneriat pentru perioada 2014-2020, direcţiile indicate de Uniunea Europeană pentru acordarea mai multor fonduri, proiectele suplimentare majore pe care Guvernul vrea să le lanseze, dar şi măsurile interne care vor fi luate de Ministerul Fondurilor Europene, inclusiv restructurarea autorităţilor de management şi trecerea lor de la ministerele de profil la Ministerul Fondurilor Europene, precum şi evaluarea şi salarizarea funcţionarilor care lucrează cu fonduri UE.

Alte teme de discuţie vizează rolul băncilor în obţinerea fondurilor europene, simplificarea traseului documentelor financiare, asigurarea fluxurilor de bani şi proceduri de achiziţii în proiectele cu fonduri europene.

De asemenea, aplicanţii la fonduri UE au prilejul să îşi prezinte problemele pe care le-au întâmpinat, lectorii încercând să găsească soluţii legislative şi practice pentru rezolvarea lor.

Conferinţa este moderată de Cristian Dimitriu, Director Editorial Mediafax Group. Partener principal este Uncredit Ţiriac Bank.

Sursa: Mediafax