02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei în februarie

 

27 martie 2014

Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei în februarie.

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în luna februarie la un maxim istoric de 36 miliarde delei, fiind în creştere cu aproape 17% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, potrivit datelor de la Banca Naţioanlă. Faţă de luna anterioară media zilnică a cash-ului din economia reală este de echivalentul a peste un miliard de lei.

Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei în februarie

Volumul numerarului în circulaţie este cu aproape 50% mai mare decât la începutul crizei. După ce a stagnat în primii ani ai crizei şi a crescut lent ulterior, numerarul în circulaţie a accelerat creşterea în ultimii doi ani. Media zilnică a crescut cu echivaletul a peste 7 miliarde de lei în 2012 şi 2013.

Totodată, evoluţia numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani. Plăţile cu cardul la POS sau pe internet au ajuns la circa 6 miliarde de euro anual, dar în continuare cardurile sunt utilizate cu preponderenţă pentru retrageri de numerar de la bancomat.

Avansul numerarului a venit în paralel şi cu o creştere a depozitelor overnight (conturi curente şi de economii). Aceste depozite au ajuns la 66 de miliarde de lei luna trecută, cu 21% peste nivelul din februarie 2013.

Sursa: Ziarul Financiar