02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Deficitul comercial a scăzut în ianuarie la 249 mil. euro. Exporturile au urcat cu 6,3%

 

12 martie 2014

România a avut, în ianuarie, un deficit comercial de 249 milioane euro, mai mic cu 49,8 milioane euro decât cel înregistrat în ianuarie 2013, după ce exporturile au crescut cu 6,3% în euro, mai rapid decât importurile (4,6%), a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform estimărilor preliminare ale INS, exporturile FOB au însumat 17,75 miliarde lei (3,93 miliarde euro), iar importurile CIF 18,87 miliarde lei (4,18 miliarde euro).

„Comparativ cu luna ianuarie 2013, exporturile au crescut cu 8,8% la valori exprimate în lei (6,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 7,1% la valori exprimate în lei (4,6% la valori exprimate în euro). Faţă de luna decembrie 2013, exporturile din luna ianuarie 2014 au crescut cu 3,3% la valori exprimate în lei (2,1% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 2,7% la valori exprimate în lei (3,8% la valori exprimate în euro)”, arată INS, într-un comunicat.

Deficitul balanţei comerciale a fost de 1,12 miliarde lei (249 milioane euro), mai mic cu 176,5 milioane lei (49,8 milioane euro) decât cel înregistrat în ianuarie 2013.

„Faptul că astăzi am văzut o reţea întreagă scoasă la suprafaţă nu reprezintă decât un rezultat al faptului că autorităţile îşi fac datoria”, a mai spus Constantin.

Anchetatorii fac percheziţii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitală şi din mai multe judeţe, în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile, făcute de procurorii DIICOT, vizează membrii unei grupări organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate.
Conform surselor citate, gruparea infracţională ar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

Angajaţi de la Direcţia Vămilor şi Protecţia Consumatorilor sunt suspectaţi că au sprijinit gruparea infracţională, au precizat sursele citate.

Acestea au mai arătat că membrii grupării aduceau din ţări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fără să declare cantităţile. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transfomată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine.

Percheziţiile au loc în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamţ, Satu Mare, Braşov şi Constanţa.

În urma percheziţiilor, persoanele suspectate în acest caz vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT Central.

Constantin a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterată, că s-au identificat unele cantităţi, care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare.

Sursa: Mediafax