02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Analiză: Ai economii de 50.000 de lei? Ce bănci oferă cele mai mari câștiguri la depozite

 

16 noiembrie 2015 Băncile au încheiat de multă vreme lupta pentru resursele românilor, iar dobânzile au scăzut văzând cu ochii. Mai mult, chiar pentru sumele mari, băncile nu oferă bonificații serioase. De exemplu, cele mai multe dintre instituțiile financiare prezente pe piața locală  oferă cel mult câteva sutimi de procent dacă se depășește suma de 10.000 de euro în cont, sau echivalentul în lei.

Există însă câteva instituții de credit care, presate de lipsa de lichidități, continuă să acorde dobânzi relativ mari față de media pieței, în condiții avantajoase. În cazul multora, cele mai mari dobânzi sunt pentru scadența de un an. Acestea depășesc chiar nivelurile oferite de bănci pentru 18, 24 sau 36 de luni.

Astfel, de departe lider în privința câștigului net acordat pentru un depozit este Marfin Bank, singura instituție de pe piața locală care acordă o dobândă de 3% pentru un depozit. Mai mult, deși este vorba despre un depozit pe termen de un an, acesta are aproximativ aceeași flexibilitate ca un cont de economii, deoarece la fiecare aniversare de o lună a depozitului, beneficiarul poate retrage întreaga sumă, conservând tot câștigul de până atunci. Comisionul de constituire, administrare și retragere numerar la scadență este nul. Astfel, la retragerea banilor din cont, clientul va primi 1.500 de lei, câștig brut. La acești bani se aplică impozitul pe venit de 16% (240 de lei), rezultând un câștig net de 1.260 de lei.

Al doilea cea mai avantajos depozit de pe piață constituit pe 12 luni este produsul starndard al TBI Bank, cu o dobândă de 2,95% pe an. Spre deosebire de Marfin, TBI Bank percepe un comision de 3 lei pe lună pentru administrarea depozitului, mai precis a contului curent. Ca și în cazul Marfin, TBI nu comisionează însă deschiderea contului și nici retragerea de bani din cont, la scadență.  Câștigul din dobândă este de 1.475 de lei, din care statul percepe un impozit de 16%, respectiv 236 de lei. De asemenea, titularul va avea de achitat un comision de administrare de 36 de lei pe an. Astfel, rezultă un câștig net al depozitului de 1.203 lei, într-un an.

Al treilea cel mai avantajos depozit pe termen de un an este cel al Băncii Feroviare, „Intercity”, care are o dobândă de 2,5% pe an. Banca percepe pentru administrarea contului curent un comision de 2 lei pe luni, adică 24 de lei pe an. De asemenea, banca va plăti statului 16% impozit pe dobândă. Așadar, din dobânda brută acumulată după un an, de 1.250 de lei, se scade impozitul de 200 de lei, achitat statului, și cei 24 de lei percepuți drept comision pentru administrarea contului curent și se ajunge la un câștig net după un an în valoare de 1.026 de lei.

Carpatica are un depozit la termen pe perioadă de un an pentru care oferă o dobândă de 2,35% pe an. Comisionul de administrare al contului curent este de 2,5 lei pe lună. Pentru un depozit de 50.000 de lei, câștigul brut anual este de 1.174 de lei. Din acesta se scade impozitul de 16%, respectiv 188 de lei, și comisionul de administrare lunar de 30 de lei, rezultând un câștig net de 956 de lei.

Pe locul cinci se situează depozitul standard pe termen  de un an al Băncii Românești, cu o dobândă de 2,35% pe an.  Banca percepe un comision lunar de 3 lei pentru administrarea depozitului, adică de 36 de lei pe an. Astfel, din câștigul brut de 1.175 de lei, se scade impozitul plătit statului, de 16%, adică 188 de lei, și comisionul de administrare, și se obține un câștig net anual pentru depozit de 951 de lei.