02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Analiza creditconsilier.ro: Dobânzile creditelor pe cardul de salariu, la primele zece bănci de la noi

 

22 octombrie 2015 Cel mai ușor de accesat credit pus la dispoziția românilor, cel de pe cardul de debit, denumit și descoperit de cont sau overdraft, avea înainte de criză dobânzi aproape prohibitive, de peste 30% pe an, în cazul celor mai multe bănci. Odată cu scăderea dobânzilor la creditele în lei, și acestea s-au diminuat însă.

Creditconsilier.ro  vă prezintă costurile cu care operează cele mai mari bănci de la noi. Majoritatea impun condiția livrării salariului prin bancă, pentru a avea acces la overdraft. Potrivit datelor obținute de crediteconsilier.ro de la bănci, doânzile pentru overdraft variază între 10 și 17% pe an pentru cele mai folosite carduri de salariu, de regula Visa Electron, ceea ce înseamnă că sunt doar puțin mai scumpe decât creditele de nevoi personale. cele mai bune dobânzi le au la dispoziție angajații care lucrează la firme ce au încheiat convenții cu băncile.

Astfel, BCR practică pentru descoperitul de cont două tipuri de dobânzi: una mai redusă, pentru cei care au asigurare de viață, și una mai ridicată, pentru cei fără asigurare. Pentru clienții care au asigurare de viață dobânda este de 12,49% pe an (Robor 3 luni + 10,99 puncte), iar pentru cei fără asigurare  – 15,49% pe an (Robor 3 luni + 13,99 puncte).

În cazul BRD, dobânda aproximativă este egală cu indicele Robor la trei luni + 10 pp, deci ușor peste 11% pe an. Banca acordă maximum 6 venituri nete sub formă de împrumut.

La Banca Transilvania, dobânda este variabilă. Costul total, respectiv dobânda anuală efectivă standard variază în jurul a 17%. Cu toate acestea, dacă există convenții cu angajatorul pentru virarea de venit, atunci costul poate scădea și la 9%. Creditul poate urca până la 6 venituri nete lunare.

În cazul Raiffeisen Bank, pentru a avea acces la overdraft, salariul trebuie virat prin bancă. Formula de calcul a dobânzii medii este formată din Robor 3 luni + o marjă de 9,99%. Clientul poate împrumuta maximum echivalentul a șase salarii, iar dobânda este calculată în funcție de venitul clientului.

Unicredit Țiriac are o dobânbă standard pentru cardul de debit de 11,5%, mai precis Robor la 6 luni plus o marjă de 10 p.p. Limita de credit este, ca și la alte bănci, egală cu șase venituri nete lunare. Dacă anagajatorul are semnată o convenție cu banca pentru mai multe carduri de salariu, dobânda este însă mai mică.

La CEC Bank, dobânda anuală standard pentru overdraft este egală cu Robor  la 3 luni, plus o marjă de 11,12%, în schimb aceasta poate fi mai mică în funcție de convențiile semnate de angajator cu banca. Potrivit reprezentanților bancari, creditul poate urca până la 9 venituri nete.

La ING Bank, dobânda standard pentru un extraROL, adică pentru un credit accesat de pe cardul de debit este de 11,48%, calculată în funcție de variabila Robor la care se adaugă o marjă de 10 puncte. Dacă este însă vorba de un credit acordat unei persoane care și-a virat venitul la bancă, dobânda devine 8,95%, dacă clientul are și asigurare de viață încheiată la bancă. Pentru asigurare se percepe lunar un cost egal cu 0,35%/12 X soldul creditului.

Alpha Bank  are o dobândă standard, aplicată cardurilor de debit, indiferent dacă pe acestea este sau nu virat salariul, variabilă, egală cu circa 12%. Creditul maxim este egal cu 3 salarii nete, existând și un plafon maxim, de 12.000 de lei.

La Bancpost dobânda standard la overdraft, pentru cei care au salariul virat prin bancă, este variabilă, egală cu circa 14,5%. Pentru a  avea însă acces la o dobândă mai convenabilă, este nevoie de o convenție semnată de angajatorul propriu cu banca, iar pentru a exista o convenție este nevoie de minimum 3 salariați. În cazul unei convenții, dobânda poate coborî și sub 10% pe an. Limita de credit este de circa 3 salarii nete.

Piraeus Bank are pentru overdraft o dobândă egală cu Robor la trei luni plus o marjă de 9 puncte. Pentru a avea acces la overdraft este nevoie ca salariul să fie virat prin bancă.