02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

In ce moneda ma imprumut

 

Odata luata o hotarare in cadrul familiei de a contracta un credit, pe langa intrebarile cu privire la banca finantatoare, tipul si termenul creditului apare aceea cu privire la moneda imprumutului.

In perspectiva unei viitoare integrari monetare, dar si datorita stabilitatii monedei europene in comparatie cu cea nationala, in Romania pretul activelor valoaroase (apartament, casa, teren, automobile, etc.) este exprimat in euro in defavoarea monedei nationale care in ultima perioada se dovedeste prea volatila pentru acest scop al stabilirii preturilor mari. Iar, daca la aceasta stare de fapt mai adaugam si dobanda mai mica aferenta creditelor in euro fata de cea aferenta celor in moneda nationala, pana acum toate argumentele merg in favoarea unui imprumut in euro. Iar acest mod de gandire este unul conjuctural, dar tipic pentru consumatorul care gandeste pe termen scurt doar din perspectiva achizitiei imediate, fara a face o planificare financiara viitoare cu privire la modul de rambursare a creditului.

Experienta recenta ne-a aratat ca moneda nationala s-a depreciat cu pana la 36% fata de euro si cu peste 45% fata de francul elventian spre exemplu – o moneda de refugiu a investitorilor pe timp de criza. Ce a insemnat acest lucru? Pur si simplu imprumutatii au avut de rambursat rate in echivalent lei cu de la 36% pana la 45% mai mari. Iar, daca luam in calcul un grad de indatorare de 50% in momentul contractarii imprumutului, acesta s-a transformat in 68% pana la 75% intr-un interval de timp scurt care a marcat deprecierea abrupta a monedei venitului.

Iata intrebarile cheie la care trebuie sa raspundem atunci cand reflectam asupra monedei in care ne imprumutam: In ce moneda obtin majoritatea veniturilor? Daca am venituri in mai multe monede, atunci acopar rata aferenta creditului cu un venit in moneda acestuia?

De ce trebuie sa ne punem astfel de intrebari? Pentru ca pur si simplu atunci cand ne imprumutam in alta moneda decat cea a venitului, suntem supusi riscului valutar.

Din perspectiva imprumutatului, riscul valutar reprezinta posibilitatea cresterii ratei aferente creditului ca urmare a deprecierii monedei de obtinere a venitului in raport cu moneda creditului, imprumutatul facand un efort financiar mai mare pentru a rambursa rata creditului in moneda diferita de cea a venitului. In termeni concreti, daca luam cazul unui salariat roman care obtine venituri in lei si contracteaza un credit in euro, acesta risca posibilitatea ca moneda nationala sa se deprecieze in timp in raport cu euro, imprumutatul ajungand sa platesca mai multi lei in cuantumul ratei care, la modul ipotetic, este fixa in euro. Si invers, un angajat strain, sa spunem, care incaseaza venituri in euro, se supune riscului valutar contractand un credit in lei, pentru ca si euro se poate deprecia in raport cu leul in anumite circumstante.

De aici rezulta sfatul CreditConsilier: Imprumutati-va in moneda in care obtinenti venitul majoritar. Sau, in cel mai rau caz, asigurati-va ca aveti unul dintre venituri in moneda creditului care sa acopere in proportie de 100% rata!

Si nici macar in alt doilea caz de mai sus nu veti fi protejati 100%. Pentru ca rata aferenta creditului poate sa oscileze ca urmare a modificarii dobanzii. Dar de data aceasta vorbim de un alt risc: ricul de rata a dobanzii pe care il vom trata intr-un articol ulterior.

Semnat: CreditConsilier