02. Cash_shutterstock_132181025
Produse financiare pentru cash

Plati de peste 10.000 RON – doar prin banca

 

In anul 2013 Guvernul a inregistrat un rezultat dezamagitor cu privire la gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, acestea inregistrand unul dintre cele mai scazute niveluri din zona – 32% din PIB.

Prin urmare, o noua initiative legislativa – legea cardului – doreste sa treaca prin filtrul bancar si implicit al taxarii toate tranzactiile efectuate de persoane fizice reprezentand plati de peste 10.000 RON (~ 2.257 euro). Acest lucru inseamna ca aproape toate tranzactiile imobiliare sau de achizitii de bunuri insemnate ca valoare (automobile, mobila, bijuterii, etc) care implica in mod evident plati de peste 10.000 RON se vor efectua prin ordin de plata sau prin card bancar, cu un cost aferent.

Plati de peste 10,000 RON

Pe langa statul roman care va fiscaliza toate aceste tipuri de tranzactii (plati de peste 10.000 RON) la nivelul contabilitatii firmelor care vand aceste produse si servicii, mai au de castigat bancile care incaseaza un commision la POS de ~ 0.8% (pentru tranzactiile prin POS-urile aceleiasi banci care a emis cardul) pana la 2,5% (pentru tranzactiile prin POS-urile altei banci decat cea care a emis cardul). Daca plata se face prin ordin de plata, comisionul bancii ajunge la aproximativ 0,5% din valoarea tranzactiei. Avand in vedere ca incasarile la bugetul de stat din TVA (24%) in 2013 sunt de ~ 12 miliarde euro, rezulta un volum de 50 de miliarde al tranzactiilor de achizitii de bunuri si servicii ale persoanelor fizice. Presupunand ca jumatate din acest volum sunt plati de peste 10.000 RON care vor fi taxate cu un comision mediu de 1% rezulta un venit de 250 milioane euro pentru banci, adica tot atata cost suportat de companii si populatie.

Daca luam in calcul o tranzactie imobiliara clasica in suma de 50,000 euro, costul cu un ordin de plata pentru aceasta suma ar fi de 0,5%*50,000 = 250 euro, cost suplimentar numai acelor achizitii care nu se perfectau prin credit ipotecar. Pentru achizitiile prin credit ipotecar (plati de peste 10,000 RON) tranzactia se facea oricum prin ordin de plata, deci nu apare niciun cost suplimentar, poate doar cu exceptia avansului pe care cumparatorul obisnuia sa-l achite cash.

Desi initiativa are un scop benefic pentru economie si bugetul de stat, acela de a fiscaliza o parte insemnata a economiei la negru, aceasta nu impiedica o firma de mici dimensiuni sa vanda produsul ca si pana acum – fara factura si cu cash. Totusi, in functie de sanctiuni si implicatii, noua lege ar trebui sa-i determine atat pe evazionist cat si pe cumparator sa reflecteze de doua ori asupra unei asemenea tranzactii.

Credit Consilier

03.02.2014